Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Kupředu levá, kupředu pravá – o filmu…

Na poslední chvíli jsem se vypravila na promítání filmu Lindy Jablonské - Kupředu levá, kupředu pravá (snad jsem název nespletla). Zrpostředkovaně se ke mně doneslo, že Mladí kozervativci jsou na režisérku docela naštvaní, protože je údajně zesměšnila. Obávala jsem se tedy, že film bude hodně tendenční a šmahem odsoudí každého, kdo je ochoten se o politiku zajímat. Mám s tím své zkušenosti. Obzvláště intelektuální "pražská kavárna" dovede každého pravicově slýšlejícího člověka šmahem odsoudit. Zvláště toho organizovaného:-))))

Byla jsem ale mile překvapena. Film mohu každému jen doporučit. Je svižně natočený, je vtipný a je spravedlivý. Mladí konzervativci se nemusí vůbec na paní režisérku (vlastně slečnu) zlobit. Ani mladí komunisté nemusí být naštvaní. Absolutně se s nimi sice neshoduji, ale film ukazuje, že nejsou zlí, jen velmi, velmi naivní. Cítila jsem rozpaky nad zákazem Komunistického svazu mládeže a shoduji se s názorem olomouckého předsedy Mladých konzervativců. Podle našich platných zákonů je zákaz oprávněný, ale je absolutně zbytečný. Z mladých naivků se akorát mohou stát mladí radikálové…

O co vlastně ve filmu jde? Ukazuje v období před volbami – prostřednictvím některých vedoucích představitelů – aktivity Mladých konzervativců a Komunistického svazu mládeže. Zajímavé jsou především výpovědi jednotlivých mladých lidí. Někteří jsou sympatičtí méně, někteří více. Hodně to souvisí s tím, jak se umí na sebe podívat s nadhledem a s humorem. Nevidím nic špatného na tom, když se mladí lidé zajímají o politiku. Ani nevidím nic směšného na tom, když o některých věcech rozhodují na schůzi, kde se hlasuje. Čím dřív se člověk naučí, že rozhodující je názor většiny a že je to základní princip demokracie, tím lépe pro něho.

Film ale ukázal několik zajímavých věcí. Mladí komunisté nejsou pro mě nebezpeční, protože jejich argumenty jsou směšné a hodně zkreslené. Spíše se zamýšlím nad mladými konzervativci. Působilo to na mě trochu podivně – nefigurovala mezi nimi žádná dívka a trochu se stylizovali do role "kožených politiků". Děsím se představy, že "správný politik" musí být kožený, sterilní muž, který vystudoval nejlépe politologii nebo práva a snad ještě mezinárodní vztahy.

Reklama

Ptala jsem se paní (vlastně slečny) režisérky an to, co si myslí o účasti mladých v politice. Její odpověď se shoduje s mým pohledem. Mladí lidé se mají o politiku zajímat, mají klidně i vstupovat do politických stran – je to dobrá škola života. Rozhodně ale nemohu podporovat do volených funkcí lidi bez životních zkušeností – ty totiž na žádné politologii nezískáte. A bez životních zkušeností je politik nepoužitelný – je ovlivnitelný, manipulovatelný. Jistě mohou existovat výjimky – ale jen ty, které potvrzují pravidlo!