Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Vliv komunálních politiků na patový výsledek parlamentních voleb

Tak nám na olomouckou radnici vtrhla protikorupční policie. A má co prošetřovat. Těch podezřelých záležitostí bylo za končící volební období docela dost - a to čerpám jen z veřejně dostupných zdrojů. Ve stejný den se v regionálních novinách objevil i článek o politicích na kandidátkách, které prošetřuje policie. Smutné je, že v obou dvou případech figurují politici ODS. A to prosím pěkně OPAKOVANĚ...

Jak je to možné, že politik, který má dlouhodobě problémy a dokonce ho vyšetřuje policie se dostane opět na kandidátku – dokonce jako lídr? Nevím… Já jim hlasy nedávám. Snad je to proto, že celostátní média se o komunální politiku nezajímají. A pokouší – li se občas něco z regionů popsat, většinou se vůbec netrefí. Jakoby se celostátní politika mohla dělat odděleně od komunální politiky.

Jak to vypadá v ODS? Vrcholní politici ODS si v žádném případě nedovolí kritizovat politiky komunální. A to i v případě, že mohou ohrožovat dobré výsledky v celostátních volbách. A skutečně tomu tak je. V posledních volbách měla ODS našlápnuto na drtivé vítězství – bylo reálné získat okolo 40% hlasů. V některých regionech se to podařilo, někde ne. Žádný politolog ani komentátor nedal do souvislosti s volebním výsledkem úroveń komunálních politiků v jednotlivých regionech. Já tam tu souvislost ale vidím. Kde máme dobré vedení obce, jsme schopni i v parlamentních volbách drtivě vítězit.

V předvolební kampani (kandidovala jsem na 9. místě) jsem opravdu hodiny a hodiny diskutovala s lidmi na ulici – bylo to lepší než v kterýchkoliv jiných volbách (pouze dva voliči mě chtěli inzultovat:-))))). Nicméně jsem se setkala s takovým odporem vůči naší komunální reprezentaci (a i vůči parlamentnímu lídrovi), že se rozhodně nemohlo jednat o statistickou chybu. Kdyby se olomoucká a krajská reprezentace prezentovala před veřejností trochu lépe, jistě by byl možný i v Olomouckém regionu lepší volební výsledek. A dnes jsme nemuseli být v patové situaci.

Reklama

Zatím komunální politiky k zodpovědnosti nikdo nevolá. Ani členská základna ani vedení ODS. Někdy si připadám na některých schůzích jako v pohádce O císařových nových šatech… Proč tomu tak je se těžko spekuluje. Jedním z důvodů je určitě nezájem médií. Těch pár článků v regionálních novinách se pořád ještě dá bagatelizovat. Svádí se to na nenávist jednotlivých novinářů. Nikdy se o komunálních aférách nebavíme na schůzích, mnoho členů je v politice ze zištných důvodů, mnoho se paradoxně o politiku vůbec nezajímá a regionální tisk nesleduje. Když už na to přijde řeč, tak se hledá viník aféry – tedy ten, kdo dal podnět ke zveřejnění. Nikoliv ten, který udělal chybu a je aktérem samotného článku. Výsledkem je to, že to co neprojede na celostátní úrovni (odstouprní bývalého poslance Doležela z kandidátky), běžně prochází na úrovni komunální.

Ale všeho dočasu. Samozřejmě existují členové, kteří si problém uvědomují a chtějí ho řešit. Zatím je jich například v Olomouci menšina. Snad se nám v budoucnosti podaří přesvědčit více lidí a vyzvat je ke vstupu do ODS. A když si pak na kandidátky navolíme přesvědčivější politiky bez různých škraloupů, bude i šance na lepší volební výsledky.