Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Soutěž Miss naopak…

Občané - záměrné neříkám muži - dělají to i ženy:-))) - tak rádi sledují různé soutěže krásy! Dokonce se tak posuzují i političky. Myslím, že existuje nějaká soutěž Miss sněmovny. Napadlo vás někdy, jak by dopadla taková soutěž v obráceném gardu? Myslím na to vždy u žebříčků popularity politiků. Nemohu totiž pochopit vysoké umístění exministra Sobotky a expremiéra Paroubka. Nejsou pro mě jako pro ženu vůbec přitažliví - mají snad levicové ženy jiný vkus?

Asi bych měla vysvětlit, proč o tom vůbec uvažuju. S kolegyněmi totiž dlouhodobě pracujeme na nejlepších možných kritériích při posuzování kandidátů ve vnitrostranických volbách. Ne vždy máte dost informací a znalostí – musíte se rozhodnout rychle. A jedno z nejspolehlivějších kritérií je to, jestli politik ucházející se o náš hlas, má dostatek šarmu a přitažlivosti. Zdá se vám to povrchní? Možná, ale funguje to. Člověk (žena i muž!) se šarmem je totiž přirozeně sebevědomý a nemusí si tedy své ego "kojit" v politice ovládáním druhých a získáváním čím dál větší moci – přes mrtvoly.

Začaly jsme tedy politiky, které máme volit, posuzovat i podle kritéria – "charisma pro flirt". Důrazně podotýkám, že to není jediné kritérium a funguje pouze doplňkově!!!! Když mohou muži ženy – i v politice – posuzovat podle vzhledu, my tedy budeme politiky posuzovat také podle toho, jestli s nimi máme chuť flirtovat. A schůze už nejsou tak nudné… Zvlášť výživný byl kongres ODS! Nejlépe totiž "charisma pro flirt" můžete posoudit osobně – naživo. Přes média se to těžko pozná. Podotýkám, že já a mé kolegyně jsme už zralé ženy, které se nenechají ošálit povrchními lichotkami.

Pořád se ale sama sebe ptám – jak je možné, že tak nedůležité kritérium tak dobře funguje? Politik, který má pro mě a mé kolegyně charisma je téměř 100% úspěšný i v politice. Umí říct nahlas svůj názor, umí se prosadit uvnitř strany a ještě navíc je schopen získávat poreferenční hlasy. Asi to nebude tak nedůležité kritérium. 

Reklama

No jo, možná kdyby bylo více důležitých novinářek žen, určitě by dokázaly přenést to charisma jednotlivých politiků i do médií. Ale spíše to bude tak, že novináře ani novinářky nenapadne posuzovat politiky i tímto způsobem. A to si pak mohu ukroutit hlavu nad výsledky žebříčků popularity.

A kdo má podlě mě fakt velké charisma? Několikrát jsem naživo zažila expremiéra Slovenska Mikuláše Dzurindu. Je sice malý a vlastně není žádný krasavec, ale charisma má velké. A to jsem ho zažila jen jako člověk sledující v sále jeho projev! Náš pan předseda Topolánek se má od něho hodně co učit:-))) Vlastně musím s lítostí konstatovat, že se to naučit nedá…