Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Proč je někdy členovi ODS stydno – i po vyhraných volbách…

Tak je to ujednáno. V Olomouci budeme pokračovat v pravolevé koalici. Bylo to nutné? Posuďte sami: ODS - 21 mandátů, ČSSD - 14 mandátů, KSČM - 5 mandátů, KDU-ČSL - 4 mandáty, SZ - 1 mandát. Celkový počet mandátů - 45. Nelevicová koalice ODS, lidovci, zelení - 26 mandátů. Levice - 19 mandátů. Co vidíte? Vidíte jako já pohodlnou většinu? Vidíte jako já možnost poslat ČSSD do opozice? Vidíte jako já možnost bez problémů splnit přání voličů? Předpokládám, že odpovíte ano - stejně jako minimálně třetina olomouckých členů ODS.

Jsou ale lidé – bohužel hlavně zastupitelé za ODS, kteří uvažují jinak a zvolili cestu pohodlnou, která vyhovuje především jim osobně. Takže výsledkem je: Vládnoucí koalice na olomoucké radnici – ODS, ČSSD, KDU-ČSL – 39 mandátů, opozice – KSČM, zelení – 5 mandátů. V čem je ta cesta jednodušší – minimálně v tom, že žádná opozice defakto není. Komunisté totiž už v minulém období docela dobře spolupracovali:-)))

Jaký signál jsme vyslali občanům?

1. Nevyplatí se chodit k volbám – oni se stejně mezi sebou dohodnou tak, jak to vyhovuje jejich osobním zájmům.

Reklama

2. ODS si vítězství nezaslouží. Trochu jsme doufali, že se bude ODS v Olomouci chovat jako v celé republice – nestalo se!

Město Olomouc tedy bude – i přes zcela rozdílný volební výsledek – pokračovat v nastoupené cestě a se stejnými tvářemi. V podstatě v nezměněné podobě. Občané chtěli změnu, volili podle toho, ale v podstatě mohli zůstat doma:-))) Troufám si tvrdit, že nám to v Olomouci spočítají v dalších volbách. Možná to budou ty předčasné parlamentní. Možná nám zase bude chybět nějaké to procento… A možná to bude opět to olomoucké… Naše celostátní výsledky patří dlouhodobě k těm spíše horším (v porovnání s ostatními regiony).

Je mi líto vedení ODS, které se snaží dělat jasnou politiku a nekompromisně odmítá upachtěná spojenectví s levicí. Moc dobře ví, proč to dělají! Občané tatiž taková spojenectví vnímají spíše jako spojenectví ke "korytům". Proto i usnesení výkonné rady, které vyzývá k nelevicovým koalicím – všude tam, kde je to možné. Myslíte, že to v Olomouci možné není – viz výše počty mandátů?

Je mi líto, dost významné části členů ODS v Olomouci, kteří se mohou cítit rozodnutím poslaneckého klubu poškozeni, zrazeni a poníženi. Já k nim patřím také. A doufám, že k nim patří i Ivan Langer, který je místopředsedou ODS a má v Olomouci významnou pozici. Nebo ta jeho pozice tak významná není? Spíš má asi teď jiné starosti. Rozhodně se olomoučtí zastupitelé za ODS zachovali neloajálně i vůči němu. Dali totiž přednost svým osobním zájmům a naštvali tak své vlastní členy, voliče a zároveň svým činem podtrhávají nohy vedení ODS.