Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

O politických předstíračích a jejich oblibě u voličů…

Včera mi můj kolega v práci - je téměř o generaci mladší a o politiku a věci veřejné se nikdy nazajímal - řekl jednu zajímavou věc. Četl si můj blog (www.politicka.sblog.cz - už tam mám 91 článků) a označil ho za agresivní, feministický a částečně i fanatický. A protože to nemyslel osobně, mohli jsme si to trochu rozebrat. Chtěla jsem vědět proč feministický - nelíbí se mu heslo - Chcete změnu, volte ženu. Proč agresivní a fanatický - no a zjistili jsme, že ten pocit má proto, že nemlžím.

Chvíli jsme o tom diskutovali a s hrůzou jsme zjistili, že se většině politiků podařilo v lidech vybudovat dojem, že správný politik nikomu nevadí, nic neříká jasně, mluví ve frázích, je povrchní. Musí ale umět dobře mlžit a předstírat – správný oděv, auto, plakátová rodina, účast na správných akcích. Proč ne? V tom problém není. Stačí to ale k posouzení kvality politika? Je správné, že politik nikomu nevadí? Vždyť to znamená, že nevadí i těm, které by měl "klepat přes prsty". Že nevadí i těm, kteří chtějí zneužívat naše daně!

Na co je vlastně politik? Je to člověk, který hlídá a spravuje peníze, které mu svěříme (naše daně). Většina lidí si pohlídá výdaje domácnosti. Téměř nikdo si nebude kupovat věci, které jsou několikanásobně dražší než je běžné a zároveň fungují hůře. Když se tak chovají politici, většině občanů to nevadí. Někteří to dokonce považují za přednost. Další občané se zase nechávají oblafnout – politik jim tvrdí, že se o jejich peníze perfektně postará, umí krásně mlžit, mluvit ve frázích, je krásný, klidný, NEKONFLIKTNÍ. A protože jsou lidé líní zkoumat co je za touto krásnou maskou, umožňují takovémuto předstírači klidný život bez kontroly. Tito předstírači nebo snad žvanilové umí oblafnout i intelektuální elitu! Není to tedy jen problém většinové a povrchní části společnosti. 

I proto jsem vstoupila do politické strany. Mohu politiky sledovat zevnitř a mám více informací na to, abych vyhodnotila kvalitu politiků. Je-li někdo kvůli "korytu" ochoten dělat nebo krýt "prasárny", nemá nárok na můj hlas. Bohužel většině občanů podrobné informace nechybí, nechtějí se podle nich rozhodovat, je jim to jedno. Ti, kteří se orientují, zas nechtějí do politiky vstupovat, protože se nechtějí "špinit". Čímž pochopitelně politikům nahrávají nejvíce:-)))) Toto považuji za hlavní!!!! problém špatné politiky. Ne že politici jsou "parchanti", ale to, že jsou lidé ochotni tyto "parchanty" volit.

Reklama

Takže přátelé – jestliže někteří lidé cca 15 let po revoluci chápou jasně a slušně sdělený názor či postoj za agresivitu nebo fanatismus – tak je to děsivé. Je to špatná vizitka, novinářů, politiků a intelektuální elity. A na tom trvám!