Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Místo auta kolo?

Denně navštívím 2-3 firmy. Troufám si tvrdit, že už poznám podle vstupních prostor,  jak se bude odvíjet naše jednání. Za letošní rok jsem navštívila cca 300 firem a v zasedačce jsme jednali asi pětkrát. Jen ve třech firmách se kouřilo! A jen jednou jsem byla v kanceláři, která byla součástí soukromého bytu. A dnes jsem byla ve firmě, kde mají k dispozici místo firemních aut firemní kola! S tím jsem se setkala vůbec poprvé.

Olomouc má celkem dobré podmínky na jízdu na kole. Mnoho tras prochází parkem a nejrušnější dopravní spojnice jsou lemovány cyklostezkami. I v Olomouci už máme dopravní zácpy a jízda autem nebo autobusem je někdy o nervy. Kolo je v mnoha případech výrazně rychlejší – někdy je rychlejší i pěší chůze. Proč tedy je považován člověk bez auta někdy téměř za blázna? Nevím. Chci-li dělat dobré obchody, musím mít auto – to mi tvrdí mí kolegové. Pokud nemusím vyjíždět mimo hranice města – a to nemusím, bez auta se docela dobře obejdu. Mám také výrazně nižší náklady než mí kolegové – tramvajenka na čtvrt roku stojí v Olomouci cca 550 korun. Kupuju si ji za rok dvakrát. Od května do září jezdím na kole. Také mám méně starostí – neřeším kde parkovat, neměním gumy, atd… Opravdu musím to auto mít?

Stejně tak je to i v politice. Politik bez auta v pravicové straně je považován téměř za šíleného ekologa. Na některé akce se musím nechat dovézt svými kolegy (nebo aspoň taxíkem), protože politik bez auta působí nevěrohodně. Rozhodně nemohu přijet na kole! Někdy je to až směšné. Je to taková  trochu "snobárna". Chápu, že pro mnoho lidí je auto nezbytností – někam dojíždí, něco převáží. Ale opravdu se mi nechce pořizovat auto kvůli image úspěšného obchodníka nebo rázného politika.

A tak mě naplňuje nadějí, když vidím firmu, která klidně své lidi na pochůzky po městě posílá na kole. Třeba se dočkám toho, že bude trochu "snobské" jezdit na pracovní schůzky na kole. Ostatně v létě je jízda na kole – vítr ve vlasech – skoro stejným zážitkem jako jízda v kabrioletu! 

Reklama