Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Kdo sleduje politiku v předvánočním čase…

Sama si odpovím - asi málokdo. Je to pořád stejné a ani předvánoční čas politiky zřejmě nevybičuje k lepším výkonům:-))) A mohly by ty výkony být lepší? Můžeme to po nich chtít? Jsou toho schopni? Obávám se, že ano. Jen by museli lépe poslouchat lidi kolem sebe - občany, novináře, spolupracovníky, členy svých stran... 

Trochu si to zrekapitulujme. Po volbách bylo jasné, že ODS zvítězila, ale přesto je situace patová. Bez ČSSD v čele s Paroubkem se prakticky nedá nic domluvit. Takže jednoduché – buď domluva s Paroubkem nebo předčasné volby. Čeho jsme ale byli svědky? Jakéhosi neustáleho trapného vyjednávání a domlouvání jakýchsi třetích, čtvrtých a pátých řešení. Na kongresu ODS dokonce náš pan předseda Topolánek svým způsobem delegátům vyhrožoval – kdo nechápe nutnost domluvy s Paroubkem je naiva. On je ale zodpovědný politik a v zájmu České republiky s ním tu koalici domluví.  No nedomluvil. Někteří to viděli už na kongresu – že to nepůjde. Ale ti asi nemají tu politickou zodpovědnost, jako má náš pan předseda. Možná jen víc poslouchají lidi kolem sebe. Naše trapné vyjednávání s Paroubkem a prosazování koalice s ČSSD lidi docela vytočilo – vím to, obraceli se i na mne.

A tak ten předvolební étos, kdy ODS šli volit i lidi, kteří normálně k volbám nechodí, je pryč. Zmizel jak pára nad hrncem. Podnikatelé, s kterými se bavím nejčastěji, už nechtějí o politice ani slyšet. A přitom někteří z nich uvažovali i o tom, že do ODS dokonce vstoupí! Všeobecné znechucení a nepochopení politiků dostoupilo dost vysoké úrovně. Určitě nás dorazilo především tradiční "porcování medvěda" ve sněmovně – kde byly schváleny i dost neuvěřitelné věci (třeba osvětlení golfového hřiště). A hřebíček do rakve bylo schválení státního rozpočtu s astronomickým schodkem.

Vůbec se nedivím, že politici nejsou zrovna populární – a to i ti nevýznamní. Dokonce i mně přišel anonymní dopis – můj první v politice:-))) Do mé mysli se vtírá neodbytná myšlenka. Co když vůbec nejde o vládu? Co když jde o něco jiného? Co když je to nějaký tajný sociologický projekt na zkoumání mezí výdrže občanů? Anebo se politici hádají o něco úplně jiného – něco co nám obyčejným občanům musí zůstat utajeno? No nevím – žádná odpověď není správná. Nejspíš je to tak, že politici už začali žít ve svém vlastním světě, kde nás občany tak moc zase nepotřebují… A to asi bude – bohužel – ta správná odpověď.

Reklama

Věřím tomu, že i v případě předčasných voleb opět zvítězí pravice. Jinou možnost totiž nemáme, reformy jsou nutné a rozumní lidé to ví. Ale intenzivně přemýšlím o tom, jak těm našim zpropadeným politikům dát najevo, že i lidská trpělivost má své meze. Možná s tím trochu počítají, že jim ty hlasy zase dáme. A tak trpělivě nabíráme nové členy, aby naše řady byly početnější, naše hlasy silnější a konečně nás bylo víc slyšet! O to slyšení ani tak nejde, ale čím nás bude víc, tím spíš budeme moci někoho někam zvolit – anebo taky NEZVOLIT!