Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Co se děje uvnitř politické strany – bez cenzury!

Dnes přetiskuju článek ze svého regionálního blogu. Myslím, že může být pro vás zajímavé to, jak funguje politika vevnitř - na místní úrovni. A jak je důležité politiku ovlivňovat. Protože jinak ji ovládnou neschopní, průměrní a sobečtí. Distancováním se od politiky, přispíváme k jejímu zhoršování. ovšem musím podotknout, že situace v Olomouci je opravdu extrémní. Nikde jinde si taky ODSáci nedovolili uzavřít koalici na komunální úrovni s ČSSD - ovšem pokud to umožnil výsledek voleb.

Včera jsme měli oblastní sněm. Je to nejvyšší politický orgán ODS olomouckého okresu. Olomoucká oblast je největší a má největší vliv na politiku ODS v olomouckém regionu. Členy olomoucké oblasti jsou hejtman Kosatík, ministr Langer, primátor Novotný, senátoři Vavroušek a Hálek. Předsedkyní oblasti je Marta Vláčilová, místopředsedou primátor Novotný a místostarosta Uničova Horák. To na vysvětlenou. Oblastní sněm se schází cca 2krát do roka především kvůli volbám a nominacím, může přijímat politická usnesení a rozhodnutí. 

Včera jsme se sešli, abychom navolili delegáty na kongres. Měli by to být ti, kteří budou reprezentovat názory a představy o celkové politice ODS olomoucké oblasti na celostátním fóru. Tito delegáti budou rozhodovat o předsedovi ODS, místopředsedech a díky tomu také o politice ODS do dalších dvou let.

Sešli jsme se také proto, abychom navolili zastoupení členů olomoucké oblasti do regionálního sněmu. V tomto orgánu zasedají členové v tomto poměru – za každých cca 20 členů ODS – jeden delegát.

Reklama

Oblastní sněm se může vyjadřovat k aktuální politické situaci a může přijímat usnesení. 

A jak to dopadlo? Tristně. Ani se mi nechce o tom mluvit, protože převládajícím pocitem je u mě stud. Stydím se za své kolegy a také sama za sebe, protože nedokážu čelit vlně fanatismu, tuposti, nezodpovědnosti, lenosti a agresivitě. Mrazí mě z toho, když vidím své kolegy, kteří jsou schopni si udělat nekompromisní názor bez toho, aby měli dostatek informací. Mrazí mě z toho, když vidím významnou skupinu členů ODS, kteří se chovají jako zfanatizovaná lúza. Děsím se toho, když jediným nástrojem politického souboje jsou lži, pomluvy a manipulace s neinformovanou členskou základnou. Druhá věc je ta, že velká část členské základny o informace ani nestojí – z toho je mi smutno nejvíce. Dozvídám se, že na různých fórech – kterých se nemohu účastnit, protože nejsem jejich navoleným členem – je na mě útočeno docela nevybíravým způsobem. Údajně škodím ODS, jsem rozvracečka, mstím se za to, že nemám "koryto". Dovedu se obhájit, ale není mi to umožněno. Jakmile se někdy něčeho účastním (schůze předsedů, oblastní sněm), nedovolí si mě nikdy nikdo z těchto hrozných zločinů veřejně obvinit. Pochopitelně – mohla bych se totiž bránit a hájit! Nemám strach z otevřeného souboje názorů, argumentů. Neumím ale bojovat s pomluvami, osočováním a intrikami za mými zády. Vlastně ani nevím jestli to umět chci. Velká část delegátů včerejšího sněmu naprosto přesně ví, že jsem nemožná, protože pomlouvám "úžasné a skvělé" členy ODS na svém blogu. Mnoho z nich, ale z mého blogu nečetlo ani čárku! Přesto jim nepřipadá divné odsoudit něco, co vlastně neznají. Připadám si – s hodně velkou nadsázkou – jako chartista. Taky se pořádal hon na něco, co lidé ani neznali. Jo – kdyby pan primátor Novotný byl formát – přikázal by své ženě, aby rozeslala všem členům olomoucké oblasti naše usnesení a adresu mého blogu, kde je usnesení zveřejněno (zatím ho nerozeslala, ačkoliv jsme ji o to požádali) a nebránil by jim v tom, any si mohli udělat názor sami. Opak je ale pravdou.     

Ale konkrétně. Naše dvě sdružení mají cca 85 – 90 členů. Bylo by tedy rozumné, kdyby jsme v regionálním sněmu měli zastoupení cca 4 – 5 delegátů. Naši členové jsou legitimní součástí ODS a můžeme si nárokovat právo na zastoupení v orgánech, kde zastoupení mít můžeme. Leč oblastní sněm rozhodl, že nemůžeme mít ani jednoho delegáta regionálního sněmu. Hrůza z nás je opravdu směšná a ubohá…

Včera na oblastním sněmu měl velmi dobrý projev Ivan Langer. Plně podporuji to, co včera řekl. Díky tomu jsem ho také podpořila na nominace na místopředsedu ODS. Jasně popsal situaci ve společnosti, jasně apeloval na nás, abychom se chovali zodpovědně, abychom nedělali chyby, abychom pomohli vedení ODS v pokračování jasné politiky. Zcela nekompromisně odmítl mlžení a velké koalice, kde se stírá rozdíl mezi pravicí a levicí. Je to to, co veřejnost od ODS očekává a co nám pomůže vyhrát nadcházející volby. Díky této jasné politice mohli drtivě vítězit komunální politici i tam, kde se to nečekalo. Na přímý dotaz jednoho člena – co tedy říká na koalici ODS s ČSSD v Olomouci? – odpověděl jediné, co mohl. U vyjednávání nebyl a ti, co vyjednávali a takovou koalici připravili, za toto své jednání nesou plnou odpovědnost – mají k takovému konání mandát. A on tento mandát respektuje a předpokládá, že vyjednavači k takové koalici měli dobré důvody. Řekl, že je možné, že koalice bude prospěšná, ale politická zodpovědnost znamená, že my ve vnitrostranických volbách a občané ve veřejných volbách, můžeme a musíme vystavit účet.

Chtěli jsme jasnou politiku ODS podpořit usnesením, kde se lehce budeme distancovat (respektujeme, ale nesouhlasíme) od uzavřené koalice ODS s ČSSD v Olomouci. Je to nutné udělat pro záchranu hlasů pravicových voličů, kteří jsou HODNĚ naštvaní. Bohužel toto usnesení – i díky alibistickému postoji venkova (mimoolomoucká sdružení ODS) neprošlo. Navíc jsem vyslali na kongres ODS i ty delegáty, kteří reprezentují právě politiku, která škodí ODS. Mám na mysli ty, kteří prosazovali koalici ODS s ČSSD – paní Vláčilová, pan Novotný. 

Takže tak – už chápete, proč pořád vyzýváme všechny rozumně a odpovědně smýšlející občany města Olomouce ke vstupu do ODS? Opravdu chcete, aby nám vládli lidé, kteří mají strach z konkurence, kteří se obklopují fanatiky a méně důvtipnými servilními přisluhovači? Opravdu chcete, aby o našich osudech rozhodovali lidé, kteří brání jiným říkat své názory nahlas? Opravdu chcete, aby o nás rozhodovali lidé, kteří se bojí přímé konfrontace a umí bojovat jen za pomoci pomluv a intrik? Jestli si odpovíte ne – mám pro vás řešení. Můžete udělat to nejjednodušší a nejvíc efektivní. Vstupte k nám – nevěřím, že se v Olomouci nenajde 100 lidí, kteří výše uvedené chápou a chtějí to změnit! A 100 lidí je dost – síly se vrovnají a může některé lidi prostě přehlasovat a nevolit. Takže co vy na to!!!!!!