Reklama
 
Blog | Eva Hrindová

Jak to ti Slováci dělají?

Jsem nemocná, sama doma a kvůli horečce nemůžu dělat nic jiného než spát nebo se dívat na televizi. A zkuste najít něco dobrého v televizi v sobotu odpoledne. Většinou samé reprízy. A tak jsem zachytila - i podle názvu - jakýsi obskurní pořad Slovenské televize. Jmenuje se Hit storočia. Ale název a kulisy pořadu docela matou. Sedím tady v křesle a jsem nějaká rozněžnělá... Bože, ty písničky jsou fakt krásné! Není to absurdní, nic mě neoslovilo tak silně, abych zase něco napsala (ani Paroubkův rozvod.-)) - i když trochu jsem se tomu věnovala na svém privátním blogu - http://politicka.sblog.cz). Až teprve nablýskaná absolutně nepolitická šou slovenské veřejnoprávní televize.

Čím to je, že slovenský pop se mi zdá tak nějak lepší, než ten český? Mají lepší hudbu nebo lepší texty? Vemte si jen písně, které se dostaly do finále soutěže Hit storočia – Pocta Majakovskému od Roba Grigorova, Nie sme zlí od Elánu, Matka od Tublatanky, Vyznanie od Mariky Gombitové, Voda čo ma drží nad vodou od Elánu, V dolinách od Dušana Grúňa (byla jsem upozorněna na chybu – pochopitelně je interpretem Karol Duchoň) – a ještě další… Seděla jsem a poslouchala jsem texty – vůbec mi nepřišly hloupé, nic mi tam nedrhlo. U písničky Pocta Majakovskému jsem třeba byla úplně dojatá – vynikající text!

Jaktože ti Slováci jsou v některých věcech – tedy hlavně v pop music – tak nějak před námi? I když něco jsem schopná docenit teprve teď. Za komunistů jsem se samozřejmě vysmívala všem těm vyznavačům Elánu – bylo to na mě málo "undergroundové"… Modus jsem také lehce přehlížela. Ale milovala jsem staré věci od Paľa Hamella. Na tom "ulítávám" do teď. Album Zvonky zvoňte je moje srdcová záležitosť:-)) Není to proto, že ty nejlepší slovenské písničky jsou stejně jen o lásce a o takových věcech? Ale jsou krásně napsané, zajímavé a silné melodie, jednoduché, ale nebanální texty. A to mám pořád na mysli jen čistý pop! Co zůstalo z tehdejšího českého popu? Nic mě nenapadá. Jasně je tu spousta věcí z ne úplně oficiálních zdrojů. Ale to není pop. Možná Olympic? Ale ten mě nikdy moc nebral. Možná některé věci od Marie Rottrové…

Možná je to tím, že někteří fakt dobří autoři popem pohrdají a vždycky pohrdali. Snaží se a snažili se, aby jejich texty měly fakt nějaké pořádné intelektuální sdělení a hudba musela být všechno, jen ne sdělná. Je to vidět i dnes. Srovnejte si třeba soutěž Slovensko (resp. Česko) hledá superstar. Rozdíl je absolutně zásadní. Moderátoři, hudební dramaturgie, porota – a ostatně i výběr soutěžících. Ve všem vede Slovensko. A už se fakt moc těším na další ročník – pochopitelně ten slovenský:-))

Reklama

Ale to není jen hudba – už jsem to naznačila. Slováci umí udělat i lepší pořady v televizi – myslím ty zábavné. Znáte třeba pořad Sedem s.r.o.? Fakt inteligentní zábava a často se u toho opravdu hlasitě musím smát – glosy Milana Lasici jsou vždy umrtvující… Něco podobného se snažila realizovat i televize Prima, ale moc se jim to nepovedlo (jmenovalo se to tuším Dementi). I další slovenské pořady jsou kopírované, ale nějak pořád pokulhávají. Slováci mají tolik dobrých humoristů – vemte si třeba jejich moderátorku Adélu Banášovou. Znáte nějakou podobnou českou? Já ne – všechno to jsou jen mluvící barbíny.

A tak si lámu hlavu nad tím, proč těm Slovákům stojí zábava pro masy za to, aby do ní dali to nejlepší? Anebo to tak není? Fakt je ten, že abych ty lidi a ty pořady z televize znala, musel někdo rozhodnout o tom, že výše uvedené písně a výše uvedení lidé, dostanou šanci. Takže je možná pes zakopaný u dramaturgů v rádiích a televizích. No jo, ne možná, ale určitě! 

Doporučuju to i Vám – zkuste povzpomínat. Napadne Vás nějaký opravdový hit z minulosti, který je poslouchatelný i dnes? A vsázím dost na to, že velmi pravděpodobně to bude hit slovenský!  

P.S.: A ještě ke všemu se těm Slovákům podařilo zrealizovat spoustu reforem:-(( Fakt se od nich máme co učit…